Uraanikaivoksia vastustava saksalainen ryhmä asiantuntijoita ja muita aktiiveja on perustanut nettisivuston, johon kerätään uraanikaivoksia vastustavien ryhmien yhteystietoja sekä uraaniuutisia ympäri maailman.
Uraanikaivospaikkakuntia kohtaavat samat ongelmat ympäri maailman: kaivosyhtiöiden välinpitämättömyys, saastuminen ja sairastuminen. Uraanikaivoksia perustetaan tyypillisesti alueille, jotka kaipaavat työpaikkoja ja jotka ovat melko harvaan asuttuja - eli alueille, joiden voi olla hankala pärjätä omin avuin ja joilla vastalauseet on helpompi vaientaa. Usein kysessä ovat alkuperäiskansojen maat.
Euroopassa uraanikaivokset on jo suljettu eikä uusia perusteta: kaivosten sulkeminen ja ongelmien hoito käy Euroopassa liian kalliiksi, siksi kaivosyhtiöt ovat siirtyneet Kanadaan, Australiaan ja Nigeriin alkuperäiskansojen maille, joilla standardit voivat olla vieläkin löyhempiä ja väestö jo vanhastaan alistettua. Euroopassa poikkeuksen tekee Suomi - eurooppalaisittain katsottuina erittäin harvaan asuttu maa. Suomessa uraanikaivoksia suunnitellaan jopa tärkeiden pohjavesivarantojen ja asutuskeskusten läheisyyteen. Tulevaisuudessa myös koko Suomen asukastiheys voi olla toisenlainen, sillä ennusteiden mukaan Suomi ei tule kärsimään ilmastonmuutoksesta lainkaan niin paljon kuin muu Eurooppa. Täällä on toistaiseksi myös puhdasta vettä, josta jo lähitulevaisuudessa on maailmanlaajuinen pula. Tilanne muuttuu erittäin mielenkiintoiseksi siinä vaiheessa, kun maapallon harvat asuttavat osat ja vähäiset vesivarannot ovat maailman myrkyllisimmän metallin ja sen hajoamistuotteiden saastuttamia.
Jotta näin ei tapahdu, stekkaa uranium.network.org ja toimi!
Tietoa uraanikaivosten vaikutuksista Yhdysvaltojen alkuperäisasukkaisiin ja muista uraanikaivostoiminnan ongelmista esimerkiksi:
http://www.culturechange.org/cms/index.php?option=com_content&task=view&id=336&Itemid=1
A group of German experts and other people resisting uranium mining have made e new website with links to anti-uranium groups all around the world. Link to the website here.
keskiviikko 16. joulukuuta 2009
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti