Uutislehti Kalevan näköislehdessä 29.11.2010 julkaistu uutinen. Erityisesti toiseksi viimeinen sitaatti on mielenkiintoinen.
Dragon Mining drilling gold and uranium samples in Kuusamo, Northern Finland. News from Kaleva newspaper.
Kuusamo
Pora pyörii yötä päivää - Dragon Miningin kultatutkimukset Käylän Juomasuolla kestävät vuoden
(Heikki Ketola)
Kalajoen timanttikairauksen Joni Valkama (vas.) ja Pekka Koskela kairaavat kalliota Käylän Juomasuolla Urakoitsijana toimivalla Kalajoen Timanttikairauksella on alueella toistaiseksi yksi kairauskone. Keväällä paikalle tuodaan toinen yksikkö. Juomasuon malmion kultapitoisuus on keskimäärin 4,2 grammaa tonnissa.
Australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin kultatutkimukset
Käylän Juomasuolla Kuusamossa ovat hyvässä vauhdissa.
Koeporaukset aloitettiin runsas viikko sitten urakoitsijana olevan Kalajoen Timanttikairauksen yhdellä kairauskoneella. Työtä tehdään arkipäivisin kahdessa vuorossa neljän työntekijän voimin ympäri vuorokauden. Keväällä 47 hehtaarin laajuiselle kaivospiirille tuodaan toinen kairausyksikkö. Dragon Miningin suomalaisen tytäryhtiön Polar Miningin kaivostoiminnan johtaja Urpo Kuronen kertoo, että urakka on määrä saada päätökseen ensi vuoden loppuun mennessä.
Suunnitelman mukaan kalliota kairataan kaikkiaan noin 20 kilometriä. ”Alkuvaiheessa tehdään matalampia reikiä, mutta jos tulokset sitä edellyttävät, voidaan mennä aina 500 metrin syvyyteen saakka”, Kuronen selvittää.
Kansanliikkeet Koillismaalla ovat arvostelleet kairauksia, koska niiden mielestä ne vapauttavat kultaan sidoksissa olevaa uraania pohjavesiin. Kuronen rauhoittelee, että huoli on aiheeton. ”Asiasta on Säteilyturvakeskuksen lausunto. Sen mukaan kairaukset ovat täysin turvallisia, koska kyse on vain pienten näytteiden ottamisesta.”
Kun kaivospiiri oli Outokumpu Miningin omistuksessa, sen näytteissä oli myös muun muassa kobolttia ja kuparia. Nekin kiinnostavat Polar Miningia. Kulta on kuitenkin se metalli, minkä vuoksi tutkimukset päätettiin käynnistää uudelleen. Taustalla on kullan korkea hinta. Se on tällä hetkellä noin 30 euroa grammalta. Outokumpu Miningin vuosina 1985 ja 2003 ottamien liki 300:n näytteen perusteella Juomasuon malmion kultapitoisuus on keskimäärin 4,2 grammaa tonnissa. ”Nykyisellä kullan hinnalla tuokin pitoisuus varmaan riittäisi kaivostoiminnan aloittamiseen. Mutta jos päädytään maanalaiseen louhintaan, silloin varannon keskipitoisuuden pitäisi olla korkeampi”, Kuronen sanoo.
Juomasuon aikaisemmista kairausnäytteistä on määritetty isojakin uraanipitoisuuksia, mutta Kuronen tähdentää, että uraani ei ole nyt syynä tutkimuksiin. ”Säteilevistä alkuaineista tieto kaiken kaikkiaan on kovin puutteellista. Yksi asia onkin saada aikaan ensi vuoden kuluessa hyvin kattava analyysipaketti siitä, mitä Juomasuon monimetallimalmiossa oikein on”, hän kertoo.
Kultatutkimusten rinnalla Polar Mining aloittaa mahdolliseen kaivostoimintaan liittyvän ympäristöselvityksen, josta vastaa konsulttiyhtiö Ramboll Finland. Selvityksessä tutkitaan näytteenotoin muun muassa vesistöjen tilaa, myös eläimistö ja kasvillisuus kartoitetaan. Maastotyöt tehdään pääosin ensi kesän aikana. Ne ulotetaan kaivospiiriä laajemmalle alueelle, esimerkiksi kolmen kilometrin päässä olevaan Käylän kyläkeskustaan saakka. ”Myös kaikki tausta-arvot on tarkoitus selvittää, ennen kuin mitään isompaa aktiviteettia alueella tapahtuu.”
Yhtiöllä on Kuusamossa Juomasuon lisäksi neljä muuta kaivospiiriä, jotka se osti Outokumpu Miningiltä vuonna 2003. Kurosen mukaan koekairaukset eivät ole niissä tällä hetkellä ajankohtaisia. ”Jos siellä uraania on, niin tottakai se pitää hyödyntää. Hölmöähän se on jättää käyttämättä vain siksi, että jotkut asioita mitään tietämättömät säikähtävät sitä sanaakin.”
”Jep. Juomasuolla on paikoin ihan näkyvääkin kultaa kalliossa.”
http://lehti.kaleva.fi/nakoislehti/20101129/9956327.htm
tiistai 30. marraskuuta 2010
Dragon Mining kairaa Kuusamossa kulta-ja uraaninäytteitä
Tunnisteet:
Dragon Mining,
Kalajoen timanttikairaus,
kulta,
Kuusamo,
Polar Mining,
uraani
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti