tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

keskiviikko 13. tammikuuta 2010

Ydinvoima-asiantuntija Gordon Edwards lehdistötilaisuudessa Helsingissä torstaina 14.1.2010

Kutsu toimittajille:

Tervetuloa torstaina 14.1. klo 9.30 aamukahville Suomen luonnonsuojeluliittoon tapaamaan kansainvälisesti arvostettua uraanivoiman asiantuntijaa, professori Gordon Edwardsia

Kanadalainen matematiikan ja fysiikan professori Edwards on toiminut esimerkiksi maansa hallituksen ydinvoima-asiantuntijana. Hän on tutkinut ydinvoiman tuotantoketjua kokonaisuutena. Edwardsilla on selvä näkymys ydinvoiman ja ilmastonmuutoksen torjumisen välisestä suhteesta.

Suomessa Gordon Edwards on kiertänyt loppiaisesta tutustumassa maamme uraanivoimahankkeisiin, ja hän on luennoinut yleisötilaisuuksissa Rovaniemellä, Simossa, Oulussa, Pyhäjoella, Loviisassa ja Porvoossa. Hän on tavannut kuntien edustajia ja kansanedustajia sekä vieraillut Loviisan ydinvoimalassa johdon vieraana.

Gordon Edwards esittelee uraanivoiman tuotantoketjun ongelmia torstaina 14.1.2010 Suomen luonnonsuojeluliitossa (os. Kotkankatu 9, Helsinki). Esitys on englanninkielinen.

Ohjelma:

9:30 Aamukahvitarjoilu
9:40 Gordon Edwards
10:10 Mahdollisuus kysymyksiin, kommentteihin ja keskusteluun
10.30 Tilaisuus päättyy

Taustatietoa:

Gordon Edwards (s. 1940) on matematiikan ja fysiikan professori Montrealin Vanier Collegessa sekä Canadian Coalition for Nuclear Responsibility -järjestön puheenjohtaja. Hän on toiminut niin viranomaisten kuin kansalaisjärjestöjenkin asiantuntijana.

Edwardsia kiinnostaa kaikki ydinpolttoainekiertoon liittyvät vaiheet uraanin louhinnasta korkea-aktiivisen ydinjätteen loppusijoittamiseen. Hän on perehtynyt myös ydinvoiman ja ydinaseiden väliseen yhteyteen. Vaikka Edwards on huolestunut ilmastokysymyksestä, hän on ollut vakaasti sitä mieltä, ettei ydinvoima ole ratkaisu ilmaston lämpenemiseen.

Edwards on ottanut aktiivisesti ja keskeisesti osaa Kanadassa käytyyn ydinvoimakeskusteluun. Gordon Edwards tunnetaan selkeänä esiintyjänä ja hän on suosittu luennoitsija.

Lisätietoja:
- Janne Björklund, ydinvoimakampanjavastaava, puh. +358 50 535 3205, janne.bjorklund@sll.fi
- http://www.vaniercollege.qc.ca/main/faculnws/edwards/
- http://en.wikipedia.org/wiki/Gordon_Edwards.

Matti Nieminen, viestintäpäällikkö
Suomen luonnonsuojeluliitto ry
puh. +358 9 228 08 222, +358 50 5642283
matti.nieminen@sll.fi, http://www.sll.fi

Gordon Edwards kiertää Suomea tammikuussa 2010. Lisätietoja vierailupaikkakunnista ja - ajoista aiemmissa blogikirjoituksissa. Kaikista tilaisuuksista Ranua Rescuella ei ole paikkatietoja, katso paikalliset tiedotusvälineet sekä ilmoitukset.

Canadian professor in Physics and expert on uranium power Gordon Edwards is giving a press conference in Suomen Luonnonsuojeluliitto office on Thursday morning 14.1.2010. The conference starts at 9:30 with coffee and professor Edwards lecture starts at 9:40.
He is on tour in Finland in January, more info about his lectures and whereabouts earlier in this blog + local newspapers and annoucements.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti