tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

tiistai 30. marraskuuta 2010

Dragon Mining kairaa Kuusamossa kulta-ja uraaninäytteitä

Uutislehti Kalevan näköislehdessä 29.11.2010 julkaistu uutinen. Erityisesti toiseksi viimeinen sitaatti on mielenkiintoinen.
Dragon Mining drilling gold and uranium samples in Kuusamo, Northern Finland. News from Kaleva newspaper.

Kuusamo
Pora pyörii yötä päivää - Dragon Miningin kultatutkimukset Käylän Juomasuolla kestävät vuoden
(Heikki Ketola)

Kalajoen timanttikairauksen Joni Valkama (vas.) ja Pekka Koskela kairaavat kalliota Käylän Juomasuolla Urakoitsijana toimivalla Kalajoen Timanttikairauksella on alueella toistaiseksi yksi kairauskone. Keväällä paikalle tuodaan toinen yksikkö. Juomasuon malmion kultapitoisuus on keskimäärin 4,2 grammaa tonnissa.

Australialaisen kaivosyhtiön Dragon Miningin kultatutkimukset
Käylän Juomasuolla Kuusamossa ovat hyvässä vauhdissa.

Koeporaukset aloitettiin runsas viikko sitten urakoitsijana olevan Kalajoen Timanttikairauksen yhdellä kairauskoneella. Työtä tehdään arkipäivisin kahdessa vuorossa neljän työntekijän voimin ympäri vuorokauden. Keväällä 47 hehtaarin laajuiselle kaivospiirille tuodaan toinen kairausyksikkö. Dragon Miningin suomalaisen tytäryhtiön Polar Miningin kaivostoiminnan johtaja Urpo Kuronen kertoo, että urakka on määrä saada päätökseen ensi vuoden loppuun mennessä.

Suunnitelman mukaan kalliota kairataan kaikkiaan noin 20 kilometriä. ”Alkuvaiheessa tehdään matalampia reikiä, mutta jos tulokset sitä edellyttävät, voidaan mennä aina 500 metrin syvyyteen saakka”, Kuronen selvittää.

Kansanliikkeet Koillismaalla ovat arvostelleet kairauksia, koska niiden mielestä ne vapauttavat kultaan sidoksissa olevaa uraania pohjavesiin. Kuronen rauhoittelee, että huoli on aiheeton. ”Asiasta on Säteilyturvakeskuksen lausunto. Sen mukaan kairaukset ovat täysin turvallisia, koska kyse on vain pienten näytteiden ottamisesta.”

Kun kaivospiiri oli Outokumpu Miningin omistuksessa, sen näytteissä oli myös muun muassa kobolttia ja kuparia. Nekin kiinnostavat Polar Miningia. Kulta on kuitenkin se metalli, minkä vuoksi tutkimukset päätettiin käynnistää uudelleen. Taustalla on kullan korkea hinta. Se on tällä hetkellä noin 30 euroa grammalta. Outokumpu Miningin vuosina 1985 ja 2003 ottamien liki 300:n näytteen perusteella Juomasuon malmion kultapitoisuus on keskimäärin 4,2 grammaa tonnissa. ”Nykyisellä kullan hinnalla tuokin pitoisuus varmaan riittäisi kaivostoiminnan aloittamiseen. Mutta jos päädytään maanalaiseen louhintaan, silloin varannon keskipitoisuuden pitäisi olla korkeampi”, Kuronen sanoo.

Juomasuon aikaisemmista kairausnäytteistä on määritetty isojakin uraanipitoisuuksia, mutta Kuronen tähdentää, että uraani ei ole nyt syynä tutkimuksiin. ”Säteilevistä alkuaineista tieto kaiken kaikkiaan on kovin puutteellista. Yksi asia onkin saada aikaan ensi vuoden kuluessa hyvin kattava analyysipaketti siitä, mitä Juomasuon monimetallimalmiossa oikein on”, hän kertoo.

Kultatutkimusten rinnalla Polar Mining aloittaa mahdolliseen kaivostoimintaan liittyvän ympäristöselvityksen, josta vastaa konsulttiyhtiö Ramboll Finland. Selvityksessä tutkitaan näytteenotoin muun muassa vesistöjen tilaa, myös eläimistö ja kasvillisuus kartoitetaan. Maastotyöt tehdään pääosin ensi kesän aikana. Ne ulotetaan kaivospiiriä laajemmalle alueelle, esimerkiksi kolmen kilometrin päässä olevaan Käylän kyläkeskustaan saakka. ”Myös kaikki tausta-arvot on tarkoitus selvittää, ennen kuin mitään isompaa aktiviteettia alueella tapahtuu.”

Yhtiöllä on Kuusamossa Juomasuon lisäksi neljä muuta kaivospiiriä, jotka se osti Outokumpu Miningiltä vuonna 2003. Kurosen mukaan koekairaukset eivät ole niissä tällä hetkellä ajankohtaisia. ”Jos siellä uraania on, niin tottakai se pitää hyödyntää. Hölmöähän se on jättää käyttämättä vain siksi, että jotkut asioita mitään tietämättömät säikähtävät sitä sanaakin.”
”Jep. Juomasuolla on paikoin ihan näkyvääkin kultaa kalliossa.”
http://lehti.kaleva.fi/nakoislehti/20101129/9956327.htm

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti