tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

tiistai 29. maaliskuuta 2011

Costa Rica luopuu kaivosteollisuudesta, ympäristö on tärkeämpi

Ohessa suomenkielinen lyhennelmä artikkelista Costa Rica: where gold isn't king, julkaistu maaliskuussa 23, 2011 06:43, Alex Leff/ Globalpost (r)

Costa Rica: missä kulta ei ole kuningas

Kaikki alkoi yhtä kultakaivosta koskevasta kiistasta, ja johti metallimalmien avolouhosten täydelliseen kieltoon, mikä tekee Costa Ricasta alueen kaivosvastaisimman maan. Keski-Amerikan maa ei ole lämmennyt kaivosteollisuudelle, vaikka sen arvometallit ovat ennätyshinnoissa. Biologit väittävät kultakaivosten uhkaavan Costa Rican luonnon monimuotoisuutta. Kaivosten puoltajat sanovat, että toiminta on kehittynyt luontoystävälliseksi. Kaivosten salliminen lisäisi ulkomaisia sijoituksia ja työpaikkoja.

Kiista on luonnonystävänä profiloituvan maan väittelyn ytimessä: Pitäisikö suojelun voittaa jopa kehityksen ja vaurauden mahdollisuus? Kullan avolouhinnan suhteen Costa Rica on valinnut vihreyden.

Las Crucitasin kaivos, joka sai aikaan kaivosten vastaisen "juhlitun" kansanliikkeen, on huomion keskipisteessä. Kaivoksen omistaa kanadalaisen Infinito Gold Ltd:n paikallinen tytäryhtiö. Se sijaitsee lähellä Nicaraguaa, ja sen katsottiin olevan mahdollinen ruutitynnyri kahden epävakaan naapurin välillä, jos luontotuhoja aiheutuisi. Yhtiön mukaan Crucitasissa on vähintään 1,2 miljoonaa unssia kultaa, mutta luonnonsuojelijoiden mukaan alueella elää uhanalaisia villieläimiä. Paikallisen tytäryhtiön edustaja sanoo, että yhtiö on valmis tekemään kaikkensa "pienentääkseen ekologista jalanjälkeään".

Tutkimusten alusta 1995 lähtien toiminta on pysähdellyt, koska vastustajat ovat toistuvasti ottaneet käyttöön oikeustoimia. Lokakuussa mielenosoittajat olivat nälkälakossa, jotta presidentti kieltäisi kaivostoiminnan alueella. Presidentin mukaan asian ratkaisee oikeus. Eräs mielenosoittaja leiriytyi presidentin asunnon ulkopuolelle ja paastosi 7 päivää. Jotkut mielenosoittajat kestivät kolme ja puoli viikkoa ilman ruokaa. "Me olemme mukana taistelussa 'päin, jaloin ja käsin', kuten täällä sanotaan", sanoo mieltä osoittanut Rojas.

Viime toukokuuhun mennessä 86% costaricalaisista vastusti Crucitasin kaivosta ja 77% vastusti avolouhoksia yleensä. Tutkimuksen teki Kansallisen Yliopiston tutkimusinstituutti. Viime marraskuussa San Josen oikeusistuin mitätöi Crucitasin sopimuksen (kielsi kaivostoiminnan). "Tämä on vedenjakaja Costa Ricassa", sanoo ympäristöasianajaja joka toi jutun oikeuteen. "Ympäristön tuhoamista ei enää voida sallia noin helposti."

Viikkoa aiemmin kongressi päätti kieltää metallien avolouhinnan, päätös astui voimaan viime kuussa. Laki ei ole takautuva eikä koske Crucitasia, mutta viesti mahdollisille tuleville projekteille on selvä. Presidentti totesi toimittajille ettei kanta ole helppo, koska maa voisi käyttää verotuloja kasvavan budjettivajeen paikkaamiseen. "Mutta Costa Rica sanoi ettei se halua sitä", hän sanoi. "Costa Rica siirtyy kohti taloudellisen kehityksen mallia, jonka mahdollistaa korkea inhimillinen osaaminen ja tuotanto joka toimii ympäristön rinnalla. Maa ottaa etäisyyttä koko kaivosteollisuuteen."

Uusi säännöstö on kova isku viralliselle kaivosteollisuudelle, mutta kriitikot sanovat että se on liian lievä pienille "käsityöläis"kaivoksille. Lainsäädäntö antaa niille jopa kahdeksan vuoden siirtymäajan. Niiden tiedetään käyttävän elohopeaa kullan erottamiseen. Sadat epäviralliset kaivokset eivät lopeta helpolla, sanoo kansallisen geologiyhdistyksen johtaja. Niiden käyttämät kemikaalit voivat aiheuttaa "katastrofaalista saastumista Nicoyan lahdella", jonka lähistöllä monet niistä sijaitsevat.

Metallikaivokset tuottavat alle prosentin Costa Rican BKT:sta mutta geologien mukaan maan tiet ja luonnonsuojelualueet saattavat olla suurten kultaesiintymien päällä. Tämän varmistamiseksi tarvittaisiin yksityistä tutkimusta eli kaivosyhtiöitä.

Geologiyhdistyksen kaivosasiantuntija toivoo, että valtio muuttaisi mielensä. "Jotkut voivat sanoa kaivosta ympäristökatastrofiksi, mutta emme me. Se on hyvin kehittynyt insinööritaidon näyte ja kaunista katseltavaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti