tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

sunnuntai 30. elokuuta 2009

RRAMM! Tule uraaninetsinnän tarkkailuleirille Ranualle.

Ranuan metsaa - forest in Ranua

26. elokuuta Ranua Rescue Areva Mining Monitors (RRAMM), tai "Arevan kaivostarkkailijat", pystytti leirin Ranualle, Etelä-Lappiin. Tarkkailemme Arevan toimintaa alueella ja tuemme uraaninlouhinnan vastaista kamppailua täällä ja kaikkialla.

Olemme löytäneet kauniin paikan leirille järven läheisyydestä, vanhasta metsästä aivan Arevan jättimäisen valtausalueen reunalta. Toivomme leirille huomaavaisia ja vastuuntuntoisia ihmisiä, taitoja, tarvikkeita, tukea, naurua ja omistautumista!

Huomioithan, että leiri on päihteetön alue. Olemme leirillä paikallisten aktivistien kutsumina vieraina. Kun haluat tulla leirille, ota meihin etukäteen yhteyttä camp (at) nuclearfreefinland.org tai leiripuhelimeen +358 40 365 2041, ja kerro milloin saavut Ranualle.

Seuraa uutisia www.nuclearfreefinland.org ja blogista www.ranuarescue.blogspot.com.

Julkaisemme pian kuvia alueelta, sekä aikataulun, koska ihmisiä tarvitaan eniten, mitä muuta leirillä tarvitaan, sekä tietoa tulevista tapahtumista.

Leirillä tarvitaan paljon materiaalia, työkaluja ja taitoja! Jos voit auttaa, ota yhteys camp@nuclearfreefinland.org (Toivelista viestin lopussa.)

Merkkaa tähän doodle-kalenteriin minä päivinä tulet varmasti olemaan leirillä, niin voimme paremmin ennakoida leirin osallistujamäärää!

TAUSTATIETOA:

Ranua Rescue -kampanja on pystyttänyt tarkkailuleirin Ranualle Asentolamminojan valtausalueen tuntumaan. Viranomaisilta ja Arevalta on tullut ristiriitaista tietoa haettuun valtausalueeseen liittyen. Paikalliset kaivoshanketta vastustavat ihmiset epäilevät että sanat ja teot eivät osu yksiin.

Areva on ilmoittanut useaan kertaan, ettei tee enää alueella tutkimustöitä ennen työ - ja elinkeinoministeriöstä (TEM) saamaansa valtauspäätöstä. Kuitenkin alueella on jo vähintään kaksi maahan porattua putkea, jotka on suljettu huolellisesti, ja joita asiantuntija epäilee valokuvan perusteella syväkairauksiksi. Reikien syvyyttä on mahdotonta tietää. Lapin ympäristökeskuksen ympäristönsuojelupäällikkö on myöntänyt, että Areva voi halutessaan aloittaa syväkairaukset pelkällä maanomistajan luvalla. Maanomistaja on jo antanut tämän luvan Arevalle.

Kaivoslaki menee asiassa ympäristönsuojelulain edelle, joten ympäristökeskuksella ei ole edes mahdollisuutta estää kaivoslain sallimia porauksia, jos ei se voi varmuudella sanoa että toimet tulisivat aiheuttamaan vakavaa vahinkoa ympäristölle. Arviot toimien seurauksista taas ovat ristiriitaisia.

Tästä johtuen tarkkailuleiri on päätetty pystyttää mahdollisimman nopeasti. Paikalla olevat ihmiset taltioivat kaikki alueella tehdyt työt, ja mikäli alueella yritettäisiin kairata, kutsuu ryhmä välittömästi lisää ihmisiä paikalle ja valmistautuu toimintaan. Jo pelkän tarkkailijaryhmän paikallaolon toivotaan kuitenkin hidastavan niitä töitä joita ei haluta tehdä julkisesti.

Valtauspäätös tullee työ- ja elinkeinoministeriöstä (TEM) ensi vuonna. Säteilyturvakeskuksen mukaan Syväkairauksia tehdään useimmiten maan ollessa jäässä ja Arevalla on laillinen oikeus aloittaa ne jo ennen TEM:n myönteistä päätöstä. Syksyn aikana on tarkoitus valmistella puitteet joissa myös talvileireily on mahdollista. Leirille voi tulla yhdeksi yöksi tai vaikka kuukausiksi, oman elämäntilanteen ja erähenkisyyden mukaan. Tämäntyyppisiä tarkkailuleirejä on muuallakin maailmassa ja niiden kanssa aiotaan olla yhteydessä.

TOIVELISTA:

Leirillä tarvitaan paljon materiaalia, työkaluja ja taitoja. Jos voit auttaa, ota yhteys camp@nuclearfreefinland.org

Vaatteita:
Sadevaatteita, hanskoja, pitkiä alushousuja, sukkia, lämpimiä vaatteita

Leiritarvikkeita:
Kirveitä, ladattavia pattereita (AA ja AAA) vilttejä, sahoja, trangioita ja kamiinoita, kynttilöitä, ämpäreitä, keittovälineitä, astioita, ruokaa, ensiaputarvikkeita, kaasua keittämiseen, riippumattoja, lyhtyjä, pressua, telttoja, makuupusseja, taskulamppuja ja otsalamppuja, termoskannuja, työkaluja, rakennustarvikkeita kuten lautoja, vaneria, savea, heinäpaaleja, rautaverkkoa, käytetty asuntovaunu...

Kuljetusvälineitä:
Polkypyöriä, autoja, pakettiautoja, mopoja, sekä työkaluja niiden ylläpitoon.

Toimistotarvikkeita:
Puhelimia, tietokoneita, kyniä, videokameroita, kasetteja, ja kaikenlaista toimistotavaraa.

Ihmisiä:
Muusikoita, kiipeilijöitä, mekaanikkoja, puuseppiä, leipureita, sponsoreita, asianajajia, luonnonystäviä ja kaikki muutkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti