tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

keskiviikko 9. kesäkuuta 2010

Suljetaan Olkiluoto lauantaina 28. elokuuta!

Kasvava joukko ydinvoiman vastaisia ryhmiä ja järjestöjä on julistanut lauantain 28.8.2010 Olkiluodon vastaiseksi toimintapäiväksi. Tarkoitus on osoittaa mieltä ja erilaisin tavoin sulkea Olkiluotoon johtavat tiet. Ydinvoimateollisuus on Suomen hallituksen siunauksella mennyt liian pitkälle ja harpponut liian monien ihmisten ylitse. "Emme voi luottaa vaikutusvaltaisten teollisuusyrityksiin, emmekä niiden kanssa muhinoiviin poliitikkoihin. Haluamme rohkaista toisiamme ottamaan takaisin itsemääräämisoikeutemme", aktivistit sanovat.

Tämä on ensimmäinen Suomessa järjestettävä avoimesti ilmoitettu “blokkaus”. Aiemmin esimerkiksi katujen valtaukset ja kriittiset pyöräretket ovat sujuneet Suomessa hyvin. Kaikki osallistujat sitoutuvat kansalaistottelemattomuuden periaatteisiin: toiminta ei saa vahingoittaa eläviä olentoja.

Ryhmät kutsuvat kaikki kynnelle kykenevät mukaan! Voit valita itsellesi sopivimman tavan osallistua toimintapäivään. Voit osallistua esimerkiksi ydinvoimalan edustalla pidettävään piknikkiin: tiellä istutaan eväitä syöden. Ydinvoimalan porttien eteen voidaan myös rakentaa ihmisketjua. Voit lukita itsesi aitaan tai porttiin, tukea blokkaajia (juoma-ja ruokahuolto yms.), tai voit ideoida pienessä ryhmässä omaa tapaasi sulkea ydinvoimalan tiet päiväksi.

Osallistumisohjeita:

On suositeltavaa, että liityt johonkin ryhmään, joko ennen tempausta tai paikan päällä. Ryhmä voi koostua vaikka naapureista tai (työ-)kavereista. Ryhmän jäsenet pitävät ihmisjoukossa huolta toisistaan. Tutustuthan myös tempauksen periaatteisiin (alla).

Voit tulla paikalle omalla kuljetuksella, liftaten, julkisilla liikennevälineillä, pyörällä, tai ottaa osaa jonkin ryhmän yhteiskuljetukseen. Kuljetuksista tulee mahdollisuuksien mukaan tietoa näille nettisivuille, mutta kannattaa seurata esim. tempauksen osallistujaryhmien nettisivuja (tai kysyä suoraan ryhmiltä).

olkiluotoblockade.info -nettisivuille tulee jatkossa linkkejä karttoihin, tulo-ohjeita (ja ajankohta), sekä tietoa lakiasioista.

Varaa mukaasi riittävästi vettä, ruokaa ja säänmukaiset asusteet! Ydinvoiman vastaisia banderolleja ja iskulauseita toivotaan (nämä voivat näkyä jo paikalle tulevissa kuljetuksissa). Piknikkiä varten voit ottaa mukaasi myös esimerkiksi soittovälineitä, piknikliinan, aurinkotuoleja, pöydän, seurapelejä... Vallataan tilaa ydinvoimateollisuudelta ihmisten omaan käyttöön!

Tempauksen periaatteet:

Toiminnallasi on vaikutusta muiden paikallolijoiden hyvinvointiin. Ole siis vastuuntuntoinen. Tempaukseen ei tuoda alkoholia, huumeita tai aseita, eikä myöskään puolueiden tai valtioiden lippuja tai tunnuksia. Blokissa ei ole tilaa väkivaltaiselle, seksistiselle, rasistiselle tai muulle läsnä olevia henkilöitä loukkaavalle käytökselle.

Ryhmät ja järjestöt:

Pitäkää kokous jossa päätätte osallistumisesta ja ilmoittakaa ryhmän / järjestön nimi sähköpostiin: info [at] olkiluoto.info. Tempaukseen saa toki tulla ilman ilmoittautumistakin! Mainostakaa tempausta aktiivisesti. Ryhtykää suunnittelemaan kuljetusta paikalle. Kuljetuksiin löytyy taatusti kiinnostuneita järjestöjen ulkopuoleltakin. Muistakaa mainostaa kuljetusta jotta saatte bussin täyteen ja kuljetuskustannukset alas! Varatkaa matkustajille vettä ja syötävää.

Tempausta tukevat ryhmät ja järjestöt:

 • Nuclear Free Finland (FIN)
 • Kvinnor Mot Atomkraft/Naiset Atomivoimaa Vastaan (FIN)
 • Maan ystävät / Friends of the Earth Finland (FIN)
 • Kvinnor för Fred / Naiset Rauhan Puolesta (FIN)
 • Aktionsgruppen för ett atomkraftsfritt Åland (FIN)
 • Hyökyaalto / Risingtide Finland (FIN)
 • Klimax Malmö (SE)
 • Baltic Sea Regional Radioactivity Watch (SE)
 • ContrAtom (D)
 • Ydinvoiman Vastainen Toimintaryhmä (FIN)
 • Laka Foundation Amsterdam (NL)
 • WISE Amsterdam (NL)
 • SOFA (Sofortiger Atomausstieg) Münster (D)
 • Aktionsbündnis Münsterland gegen Atomanlagen (D)
 • MegA (Menschen gegen Atomanlagen) (D)
Ota yhteyttä: info [at] olkiluoto.info


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti