tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

maanantai 14. syyskuuta 2009

RRAMM!


Leiri on ollut nyt pystyssä muutamia viikkoja ja siellä on viettänyt aikaansa, osa lyhyemmin ja osa pitempään, kymmeniä asiaa tukevia ihmisiä! Toivotamme tervetulleiksi kaikki paikalliset, kauempaakin tulevat nauttimaan hienoista maisemista, hyvästä seurasta ja luonnonantimista!

Fasiliteettejä on kohennettu, tulikatosta on laajennettu ja toilettivierailujakin keskitetty. Eväät tulevat pääosin lahjoituksina ystävällisiltä ihmisiltä ja ympäristöstä toisella kädellä noukkimalla ja joskus kalastelemallakin. Unta piisaa omassa teltassa raikkaan ulkoilupäivän jälkeen! Pian saamme myös uuden isomman teltan, jossa parempi lämmitysmahdollisuus.

Miksi leirille kannattaa tulla?
Vaikka Arevan edustaja myöntää Lapin Kansassa, että leireily on kivaa, se ei ole suurin eikä edes tärkein syy osallistua. Suomi on laaja maa, välimatkat ovat pitkiä, telttailua voi harrastaa missä vain. Ranualla operoi yksi maailman suurimmista ja huonomaineisimmista ydinvoimayhtiöistä. Areva on aiheuttanut sekasotkua siellä ja täällä ja nostattanut vastarintaa samoissa paikoissa. Olemme siis osa kansainvälistä liikettä.

Mutta kansainvälinenkin toiminta tapahtuu aina jossain paikassa. Ranualla ollessaan tajuaa taas, että jokaisen paikkakunnan puolesta pitää taistella erikseen. Tehdään se nyt Ranualla, niinkuin muutkin tekevät niissä muissa paikoissa.

Lapin Kansan juttu:
http://www.lapinkansa.fi/cs/Satellite/Lappi/1194625786834/artikkeli/uraanihankkeen+vastustajat+leirilla+ranuan+metsassa.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti