tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

maanantai 21. syyskuuta 2009

Tiedote: MINISTERIÖN MYÖNTÄMÄT URAANIVALTAUKSET PERUTTAVA

Lehdistötiedote 21.9.2009
Ranua Rescue Areva Mining Monitors


MINISTERIÖN MYÖNTÄMÄT URAANIVALTAUKSET PERUTTAVA


Ranua Rescue -ryhmä on perustanut paikallisten ihmisten tuella ydinvoimajätti Arevan toimintaa tarkkailevan leirin Ranuan Asentolamminojalle. Kansainvälinen Ranua Rescue -ryhmä perustettiin kesän aikana ja se on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut kampanja uraanihankkeiden pysäyttämiseksi. Arevan toimintaa tarkkailevalla leirillä on ollut osallistujia seitsemästä eri Euroopan maasta.

Kampanja on vedonnut paikallisiin kunnanvaltuutettuihin ja järjestänyt mielenosoituksia useilla paikkakunnilla myös kansainvälisesti. Tavoitteena on pysäyttää Arevan etsintätoimet alueella. Ranua Rescue -kampanja toimii jakamalla tietoa tilanteesta, tukemalla paikallisten asukkaiden mahdollisuuksia osallistua ja vaikuttaa paikalliseen päätöksentekoon sekä vetoamalla ministeriöön. Mikäli ilmenee, että näilläkään keinoilla ei ole vaikutusta päätöksentekoon, ryhmä on
valmis myös väkivallattomaan kansalaistottelemattomuuteen.

Ranua Rescue vaatii työ- ja elinkeinoministeriön jo myöntämien uraanivaltauspäätösten perumista ja uudelleen käsittelyä kunnes uusi kaivoslaki astuu voimaan. Myös tänä aikana tehty yhtiöiden etsintätyö tulisi kieltää.


Arevan toiminta Ranualla on vain yksi esimerkki kaivoslain epäkohdista. Asentolamminojalla Areva toimii yksityisten maanomistajien antamilla luvilla, jotka mahdollistavat kairaukset alueella. Työ- ja elinkeinoministeriöstä saadun tiedon mukaan Arevan valtaushakemusta koskeva päätös annetaan alkuvuodesta 2010.

Tuoreet myönnetyt valtaukset Paltamoon, Kuhmoon ja Enoon pitäisi myös perua, sillä tässä tilanteessa ne ovat vain osoitus virkamiesten ylimielisyydestä paikallisia asukkaita kohtaan. Ministeriö ei ole ottanut vakavasti pohjoissuomalaisten mielipiteitä valtausoikeuksia myöntäessään. Ranua Rescue puolustaa paikallisten ihmisten mahdollisuutta vaikuttaa tällaisiin hankkeisiin, ministeriön toimiessa täysin kaivosyhtiöiden pussiin. Ministeriön olisi pitänyt myös linjata tapauskohtaisesti millaisia toimenpiteitä haetuilla valtausalueilla saa tehdä valtauslupaa odotellessa.

Ranuan tilanne herättää kiinnostusta myös muiden maiden kansalaisissa, sillä suomalaisella ydinvoimapolitiikalla on merkittävä vaikutus muualla maailmassa toteutettuun politiikkaan. Ranua Rescue ei ole vakuuttunut Arevan toiminnasta muualla maailmassa. Jokainen yhtiön uraanikaivos on osoittautunut ympäristökatastrofiksi. Yhtiö on vastuussa laajojen maa-alueiden ja vesistöjen
saastumisesta jo kotimaassaan Ranskassa. Länsi-Euroopassa uraanikaivokset on jo kertaalleen suljettu ympäristösyiden vuoksi. Uraaninlouhinta on myös tarpeetonta, koska uraania käytetään vain vastuuttomassa ydinenergian tuotannossa ja vastuuttomassa aseteollisuudessa.

Kuvia leiriltä on noudettavissa täältä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti