tähän mennessä tapahtunut / happened so far:

Ranua Rescue -kampanja sai alkunsa heinäkuussa 2009 Tervolassa, Etelä-Lapissa, järjestetyllä kansainvälisellä "Ei uraanivoimaa /no uranium power" -leirillä, jonka järjestävänä tahona oli Ydinvoimavapaa Suomi / Nuclear Free Finland -verkosto. VIDEO Tervolan leiristä täällä. Video from Tervola "No Uranium Power" -camp can be found here.
Ranua Rescue on Suomen ensimmäinen maastoon jalkautunut uraanikaivossuunnitelmia vastustava kampanja. Arevan toimia tarkkaileva leiri pystytettiin Asentolamminojalle elokuussa 2009. Kampanjan puitteissa on järjestetty AREVAn Ranuan suunnitelmia vastustavia mielenosoituksia ympäri Suomen sekä muualla Euroopassa, Suomen uraanikaivostilanteesta kertovia infotilaisuuksia sekä uraanikaivosten vaikutuksia käsittelevä seminaari Ranualla 7.11.2009 - jonka yhteydessä järjestettiin myös Ranuan historian suurin (80 hlöä) ja värikkäin mielenosoitus. Ranuan tilanteesta ja uraanikaivoksista on tiedotettu tukikeikoilla, elokuvailloissa ja muissa tapahtumissa useilla muilla paikkakunnilla Suomessa. Ranua Rescuen leiri päätettiin laittaa talviteloille joulukuun alussa, sillä silloin alkoi työ - ja elinkeinoministeriön antaman valtauspäätöksen pitkä odottelu. Kaivosyhtiö vaihtui vapun aattona 30.4.2010 kauppojen myötä AREVAsta kanadalaiseksi Mawson Resources Limited:iksi.Päätöstä valtausoikeudesta ei ole vielä tehty.
Lue lisää blogistamme!
This blog is written both in Finnish and English. English texts written in this colour. Check also our links and news ------>
Canadian uranium mining company Mawson Resources Limited is threatening to poison vast areas in Finnish Lapland by uranium mining. Ranua Rescue campaign started on summer 2009 to stop uranium prospecting in Ranua, a municipality in Southern Lapland. The campaign is internationally oriented and in addition to having a camp in Ranua has arranged demonstrations, info-nights, seminars and support gigs in many cities in Finland to draw attention to the destructing sides uranium mining - an issue hardly discussed in Finland.
Meidät löytää myös Facebookista! You can also find us in Facebook! Here is a video from Ranua Rescue camp (Aug 2009-Dec 2009).

maanantai 17. toukokuuta 2010

Kansanliikkeet ajavat uraaniyhtiöitä pois Suomesta

Karelia Resource Services Oy on luopunut 11.3. 2010 Joensuun
Lahnasen sekä Etelä-Sallan Ahvenojan ja Rytilammen valtauksistaan. Sallan kunnanhallitus ja paikalliset matkailuyrittäjät ovat valittaneet aina korkeimpaan hallinto-oikeuteen asti yhtiön valtaushakemuksesta. Toinen uraanin etsintäyhtiö Agricola Resources oli aiemmin kairannut luvatta näytteitä Sallassa.

Kuluneen puolen vuoden sisällä tämä on jo kolmas kansanliikkeiden saavuttama voitto uraaninetsintäyhtiöistä. Alkuvuodesta kanadalainen Namura Finland Oy ilmoitti kaiken toimintansa lopettamisesta Suomessa. Huhtikuun lopussa ranskalainen AREVA myi ilmeisesti imagonsa yhä pahemman tahrautumisen pelossa uraanivaltauksensa kanadalaiselle Mawson Resources Ldt:lle.

Suomesta löytyy taloudellisesti hyödynnettävää uraania, mutta kansalaisten vastustus on antanut useissa tapauksissa selkeän viestin siitä, että uraanikaivoksia ei Suomeen kakistelematta hyväksytä. Uraaniyhtiöiden luopumiset ja imagohuolet antavat kansanliikkeille toivoa ja rohkeutta, vaikka tehtävää toki on vielä paljon: Talvivaarassa toimii jo uraanipitoinen kaivos ja Soklin suunnitelmat ovat pitkällä. Joensuussa ja Kontiolahdella on lainvoimaisia uraanikaivosvaltauksia, ja päätöstä odottavia valtaushakemuksia on edelleen usealla paikkakunnalla. Ja niin kauan kuin maailmassa on ydinvoimaa, on uraanillekin tarvetta.

Muualla Euroopassa uraanikaivokset on suljettu ympäristö-ja terveyssyistä. Uraanikaivos aiheuttaa aina korvaamataonta ympäristötuhoa ja aihettaa vakavan terveysriskin lähialueen asukkaille. Ranua Rescue vastustaa uraanikaivosten perustamista Suomeen tai minnekään muualle maailmaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti